APA NAMA BUNGA KEBANGSAAN MALAYSIA?
Berapa ramai yang tahu? Sebagai rakyat Malaysia, kita perlu menanam sifat #sayangimalaysiaku sejak dari kecil lagi. Oleh itu, ibu dan bapa khususnya perlu memainkan peranan memupuk semangat #sayangimalaysiaku kepada anak-anak.

Sekurang-kurangnya mereka tahu info asas mengenai Malaysia. Contohnya bunga kebangsaan adalah bunga raya, ada 14 negeri dalam negara Malaysia ataupun 31 Ogos 1957 adalah tarikh kemerdekaan Malaysia.

Jom ikuti 5 tips yang sangat mudah dalam menyemai semangat cintakan negara.

 

1. Tinggal di mana?

Sekarang kita tinggal di negeri mana? Soalan yang sangat mudah untuk ditujukan kepada anak-anak. Seterusnya, tunjukkan pula peta Malaysia dan minta anak-anak kita mencari negeri yang mereka tinggal. Mudah, kan?

Terdapat banyak poster-poster bersaiz besar yang sesuai untuk dijadikan rujukan selain boleh ditampal di ruang tidur anak-anak.

Poster Belajar Bendera & Jata Didi & Friends salah satu poster yang mempunyai info mengenai bendera, jata dan peta negara Malaysia.

2. Jom melancong!

Anak-anak pasti seronok kalau pergi bercuti. Jadi inilah masanya untuk kita bawa mereka mengunjungi tempat-tempat bersejarah. Rancangkan perjalanan contohnya ke Melaka.

Selain ke Taman Buaya, bawa juga anak-anak ke Kota A Famosa. Kota ini bukan sahaja dapat dibaca melalui buku teks Sejarah di sekolah tapi mereka boleh melihatnya sendiri!

Sambil-sambil itu, ceritakan juga sejarah Kota Melaka kepada anak-anak. Ibu bapa rajin-rajinkan diri buat ulang kaji ya!

3. Menyanyi lagu!

Dedahkan anak-anak dengan lagu Negaraku. Asal namanya lagu dan diulang dengar pasti akan terus melekat di minda anak-anak. Tidaklah nanti mereka tergagap-gagap menyanyikan lagu Negaraku sewaktu perhimpunan sekolah.

Dedahkan juga mengenai 5 Prinsip Rukun Negara. Pasti ada dalam kalangan ibu bapa yang tidak ingat. Tak mengapa, inilah masanya untuk ulang kaji bersama anak-anak. Tentu lebih seronok!

Poster Sayangi Malaysia Didi & Friends ini sesuai dijadikan rujukan. Kesemua Perdana Menteri Malaysia juga ada disenaraikan.

4. Buat latihan dalam buku aktiviti!

Untuk mengukuhkan lagi semangat cintakan negara, ibu bapa boleh membuat latihan bersama anak-anak di dalam buku aktiviti Chichi & Chacha bertajuk Negaraku.

Aktiviti mewarna boleh dilakukan bersama sambil menjawab pelbagai soalan berkaitan dengan Malaysia.

5. Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Apa kata bawa anak-anak mengikuti acara Perbarisan dan Perarakan pada Hari Kebangsaaan. Di sini semangat patriotrik akan lebih terasa apabila melihat pelbagai badan beruniform berbaris sambil membuat tabik hormat kepada Yang Di Pertuan Agong dan Perdana Menteri Malaysia!

Diharap tip yang diberikan dapat dipraktikkan oleh ibu dan bapa dalam melahirkan generasi yang cinta dan sayangkan negara.

Semoga bermanfaat dan Selamat Hari Malaysia 16 September ini!

TOP 3 SERAM
    TOP 3 THRILLER
    TOP 3 KIDS PRIMA
      KALENDAR BUKU PRIMA