10 TIP PERCINTAAN JARAK JAUH (PJJ)

@wien | 06-04-2020


10 TIP PERCINTAAN JARAK JAUH (PJJ) 

Tidak ada pasangan yang sedang bercinta mahukan pasangan mereka berada jauh di mata. Apatah lagi bagi pasangan yang sudah berkahwin. Apalah gunanya berkahwin tapi si dia jauh dari sisi, kan?

Kebanyakan percintaan jarak jauh yang kita dengar selalu diakhiri dengan pergaduhan dan kemusnahan akibat tiada lagi persefahaman dan wujudnya orang ketiga. Kali ini, kami ingin kongsikan 10 Tip Percintaan Jarak Jauh. Harap dapat  memberi manfaat kepada pasangan yang sedang berjauhan tika ini.

1. Saling Mempercayai Cinta Masing-Masing

Dalam setiap percintaan, kepercayaan antara anda dengan si dia amatlah penting. Tambah-tambah lagi jika anda berdua terpaksa berjauhan. Akan ada ketika, anda dan si dia diuji. Kekuatan cinta serta kepercayaanlah yang memainkan peranan yang besar pada waktu itu. Andainya sudah tiada kepercayaan dalam cinta, maka musnahlah sebuah perhubungan yang terbina. Janganlah wujud rasa ragu kepada pasangan. Berbincanglah secara baik untuk  menyelesaikan segala masalah.

 

2. Berdoa Agar Hubungan Diredai Dan Kekal Bahagia

Selepas menunaikan solat, sentiasalah berdoa agar si dia yang jauh di sana sentiasa sihat dan gembira serta hubungan cinta anda diredai. Doalah juga supaya kasih sayang antara anda semakin bertambah. Walaupun si dia tidak mendengar doa anda itu, tapi Insya-allah si dia tahu anda sentiasa mendoakan kesejahteraannya.

 

3. Setia Dan Jujur 

Berjauhan bukanlah satu tiket untuk anda bebas berpancaran dengan sesiapa. Ia juga bukan sebagai sebab untuk mengatakan anda masih single/bujang kepada kawan-kawan anda.

Banyak perhubungan yang kecundang disebabkan ketidakjujuran antara satu sama lain bila berjauhan. Mereka jatuh cinta kepada orang terdekat dan cuba bertindak sebagai pengganti pasangan dengan mula menunjukkan sikap mengambil berat kepada mereka.

 Andai kata si dia pula yang bertindak sedemikian kepada anda, apakah yang anda akan rasa? Cuba letakkan diri anda di dalam situasi itu. Apakah perasaan anda jika mengetahui si dia berpancaran dengan orang lain di belakang anda? Semestinya anda tidak mahu, kan?

 

4. Selalu Berkomunikasi

Komunikasi adalah salah satu aspek elemen yang penting dalam sesebuah perhubungan. Miscommunication  @ salah faham sewaktu berkomunikasi juga boleh merosakkan hubungan anda.

Zaman sekarang sudah ada pelbagai komunikasi- whatsapp, mesej, call, internet, webcamvideo call, YM dan bermacam-macam lagi.  Ambil masa 5 minit untuk menghubungi si dia dan bertanyakan khabarnya. Ini menunjukkan bahawa anda mengingatinya walaupun berjauhan di samping dapat mengubati rindu di hati masing-masing.

Dan kalau anda rasa nak lebih romantis, anda boleh menggunakan cara lama untuk berhubung iaitu dengan mengutus surat. Mungkin nampak kurang relevan untuk zaman sekarang tapi percayalah, ianya akan membuat pasangan anda merasa lebih dihargai dan sangat istimewa buatnya. 

 

5. Luahkan Perasaan Anda

Mungkin anda malu untuk meluahkan perasaan bila berdepan dengan si dia. Mungkin anda seorang yang pendiam sewaktu dengan si dia. Ambil kesempatan ketika berjauhan ini untuk meluahkan perasaan anda kepadanya.

Bagi suami isteri pula, anda boleh mesej kepada si dia dengan fantasi-fantasi seks yang mungkin anda malu nak bercakap sewaktu bersama. Ini akan membuatkan si dia tidak sabar untuk pulang dan berjumpa anda nanti.  Walaupun ada yang menganggap meluahkan perasaan ini satu perkara yang tidak penting, tetapi sebenarnya ia memberikan impak besar kepada si dia dan dan dalam perhubungan.

 

6. Berjanji temu

Sudah pasti bila berjauhan, masing-masing merindui satu sama lain.

Walaupun si dia berada nun jauh di utara dan anda pula berada di selatan, carilah masa lapang atau pada waktu cuti yang sesuai. Ambillah kesempatan untuk berjumpa atau melawat si dia. Korbankan sedikit kepenatan untuk berjumpa dengan si dia tercinta seketika. Jadikanlah pertemuan seketika itu sebagai satu salah satu lagi kenangan terindah antara anda berdua. Namun sekiranya anda masih belum berkahwin, jagalah batas pergaulan masing-masing sewaktu berjumpa.

 

7. Berikan Hadiah dan Kejutan

Sesekali selitkan elemen kejutan dalam perhubungan anda bagi mengelakkan hubungan cinta anda berasa bosan. Berikan hadiah atau apa-apa kejutan kepada si dia terutama ketika tarikh-terikh penting seperti hari jadi dan ulang tahun perkahwinan. Lihatlah reaksi si dia sewaktu si dia menghubungi anda kemudian. Pasti anda akan berasa bangga dengan apa yang anda lakukan untuk si dia. Orang kata ‘Walaupun jauh dimata tapi tetap dekat dihati’.

 

8. Wujudkan Persefahaman Dan Tolak Ansur

Tanpa persefahaman dan tolak ansur antara anda dan si dia, hubungan anda berdua akan kecundang di tengah jalan. Contoh yang paling mudah adalah banyak pasangan yang bergaduh bila mesej ataupun panggilan mereka tiada respons sedangkan yang sebenarnya adalah si dia ada kerja/kelas.

Sebenarnya tidak salah sekiranya anda berkongsi jadual kerja/kelas antara denagn si dia supaya anda tidak mengganggu ataupun sebaliknya.

 

9. Jangan Mengongkong

Di Korea, ada seorang wanita yang terlalu mengongkong pasangannya disebabkan jarak mereka yang jauh. Wanita tersebut memasang CCTV di tempat pasangannya bekerja bagi memantau aktivitinya. Ppasangannya juga perlu mengambil gambar setiap masa setiap kali bekerja di luar ofis sebagai bukti bahawa dia sedang bekerja di luar. Walaupun pasangannya berasa terkongkong dan rimas, tetapi dia tidak mampu berbuat apa-apa kerana terlalu sayang dan cinta akan wanita tersebut.

Mungkin anda dapat membuat kesimpulan sendiri berdasarkan kisah pasangan Korea tersebut. Janganlah terlalu mengongkong si dia secara berlebihan kerana anda sendiri sudah tentu tidak suka sekiranya si dia mengongkong anda pula. Berikanlah ruang untuk si dia bergaul. Di sinilah kepercayaan dalam cinta tadi memainkan peranan.

 

10. Jangan Cemburu Buta

Mungkin ada ketika akan tersebar khabar angin mengatakan si dia telah mendapatkan pasangan baru. Jangan sesekali mempercayainya dengan mudah kerana ia boleh memudaratkan perhubungan. Mungkin ada pihak-pihak tertentu yang cuba menganggu hubungan anda. Seelok-eloknya bawalah berbincang. Tanyakan tentang khabar angin itu adakah ianya benar. Sekiranya si dia cuba menipu anda, anda akan dapat detect kerana anda mengenali si dia kan?

 

Percintaan jarak jauh amatlah menguji kesetiaan dan kasih sayang sesebuah perhubungan. Berjauhan juga bukanlah satu alasan untuk tidak bercinta lagi. Semaikanlah cinta anda dengan baja kasih sayang, percayai satu sama lain dan tolak ansur. Insya-allah cinta anda akan berkembang dengan mekar di dalam hati  walaupun masing-masing jauh di mata. Walaupun jodoh itu adalah rahsia Allah, tapi kita kenalah berusaha dan menjaga cinta kita. Insya-allah.

 

Sumber: zoncinta.com

Gambar:  google

 

TOP 3 SERAM
    TOP 3 THRILLER
    TOP 3 KIDS PRIMA
      KALENDAR BUKU PRIMA